Ételosztás a rászorulók részére - IDBC CSR akció

Teljesen új CSR programként került megrendezésre az Ételosztás a rászorulók részére nevű akció a vállalatnál. A Heti Betevő Alapítvány segítségével tudott megvalósulni ez a nagyszerű program. Az alapítvány számos étteremmel, pékséggel áll együttműködésben, melyek biztosítják a kiadós és tápláló ételmenüket azoknak az embereknek, akik nem jutnak napi szinten megfelelő ételhez.  Mindemellett az önkéntesek házi készítésű süteményekkel és egy kis gyümölccsel egészítik ki a menüket, hiszen egy ebéd sem teljes egy kis sós vagy édes sütemény nélkül.

A rászorulóknak való ételosztás leginkább a téli időszakban szokott meghatározó önkéntes program lenni. Azonban a nyári időszak is ugyanolyan nehéz ezeknek az embereknek. Szerencsére a nagy nyári hőség és szabadságolások mellett az IDBC munkatársai szívesen jöttek a programra segíteni a rászorulóknak. Többen családtaggal érkeztek, így valóban egy kedves, családias légkörben tudták az emberek elfogyasztani az ebédjüket.

Ám még mielőtt az ételosztásra sor került volna. Rengeteg feladatunk volt, hiszen a kiosztandó ételcsomagokat össze kellett állítani. Így gyorsan munkához is láttunk. A pékségek által adományozott kenyereket, bagetteket mind felvágtuk, illetve készültek a szendvicsek és a különböző gyümölcslekvárral megkent kalácsok, valamint innivaló gyanánt a hideg szörpök. A csomagokba vegyesen tettünk különböző édes és sós süteményeket (pl. kakóscsigát, mákos vagy diós bejglit, muffint, pogácsát). Így az édes és sós ízek kedvelői is megkaphatták a kedvükre való ételcsomagot.

A csomagok összeállítása és a főétel megérkezése után, ami egyébként tarhonyás hús volt egy kis kovászos uborkával el is kezdhettük az ételosztást, melynek helyszíne a Klauzál térnél lévő park volt. A rászorulók, hajléktalanok rendezett sorban érkezve, nagyon boldogan vették át az ételcsomagot egy-egy kedves szó, rövid párbeszéd kíséretében. Az ebédet még ott helyben elfogyasztották. Néhányan még repetáért is visszajöttek, hiszen készültünk csomaggal bőven, amiért rendkívül hálásak voltak.

Nagyon jó volt látni, hogy a többek között a gyerekek és idősek szeme mennyire felcsillant, mikor belenéztek az ételcsomagba és azt is, ahogy az éhes emberek végre egy jó ízűt esznek és ehhez az alapítvány segítségével mi is hozzá tudtunk járni.

Örülök, hogy részese voltam és összefoghattam a projektet, melyet a téli időszakban szeretnénk megismételni. 😊

2023. augusztus 2.

Szerző: Tóth Laura
Recruiter
toth.laura@idbc.hu