2022-ben új terület felé nyitott az IDBC: elindult a vezetői és szakértői munkaerőtoborzás!

2022. augusztus 23.

Az elmúlt évek dinamikus fejlődésének köszönhetően eljött az idő, hogy az IDBC diverzifikálja tevékenységét, és az IT mellett egyéb speciális, vezetői és szakértői pozíciók betöltését is segítse. Mi kell ahhoz, hogy ebben is jók legyünk? Az új üzletág vezetőjét, Papp Emmát kérdeztük.

Az IDBC folyamatosan növekvő ügyfélkörétől egyre gyakrabban kaptuk meg azt a kérdést, hogy a sikeres informatikai toborzás fókuszú-együttműködéseken túl, tudnánk-e más területen, más jellegű vezetői és szakértői pozícióra is embert találni?
Örömmel jelentjük, hogy igen! 2022 elején elindítottuk új Permanent Placement üzletágunkat, ahol a mérnöki, pénzügyes, értékesítői, SSC stb. fehérgalléros szakértői toborzással és vezetői kereséssel (executive search) foglalkozunk.

Ami az Alföldön bevált, az Afrikában is működni fog

Sikerünk garanciája Emma, aki dél-alföldi családban felnőve tanulta meg a lelkiismeretes munka alapjait már fiatal korától. Állítása szerint ez a háttér az egész karrierje során segített neki abban, hogy a mezőnyből kiemelkedő teljesítményt tudjon nyújtani.

A recruiting terén segítségére van az a képessége, hogy kiválóan látja át az összefüggéseket, ezért jól érez rá arra, hogy egy adott jelölt mennyire illeszkedik a pozícióhoz.

Emma 2000-ben, 23 évesen lépett a munkaerőpiacra egy kereskedelmi banknál. A rendszerben gondolkodás érdekes példája volt, hogy (kezdőként természetesen nulla piacismerettel) az akkor gazdasági témákban szinte egyeduralkodó médiumnak számító HVG-ből szedte össze a hazai üzleti élet elitjébe tartozó neveket, amiket kockás füzetbe gyűjtött, és hideg hívásokkal értékesíteni kezdte nekik munkaadója privátbanki szolgáltatását.

Azóta is szívügye és specialitása az ‘executive search’. A hazai üzleti elitet behálózó kapcsolatrendszere folyamatosan fejlődött tovább a pályakezdés óta eltelt két évtizedben, ezért sok tapasztalatot szerzett abban, hogyan kell jó vezetőt találni.

Emma, amikor egy új helyre érkezett karrierje során vagy válságmenedzselt, vagy nulláról kellett építkeznie (szerencsére nálunk inkább az utóbbihoz hasonlít a helyzet). Egy offshore banknál az Európán kívüli térségekben, például akár Afrikában vagy a Közel-Keleten kellett befektetési lehetőségeket értékesítenie telefonon. Ehhez egyrészt a technikai feltételeket kellett megteremtenie: call center, IVR és CRM-rendszer, csapatépítés a nulláról. Másrészt valahonnan potenciális ügyfelek telefonszámaira is szert kellett tenni, amit nemzetközi adatbázisokból szerzett be.

Indiában „resetelte” saját magát és karrierjét egy hosszabb utazással, és ezután próbálta ki magát az executive search területén fejvadászként, ami egyfajta hazatalálás volt számára: itt fedezte fel, hogy az empátiája mennyire jól jön ebben az üzletágban. Az elmúlt hat évben a vezetői recruitment és a permanent placement területeken dolgozott vezető pozíciókban.

Az IDBC-ben a cégkultúra, a csapatszellemet erősítő konkrét intézkedések és juttatások fogták meg, illetve örömteli kihívásnak éli meg a tágabb szellemi munkaerő-toborzási üzletág kiépítését.

Mi a sikeres fejvadászat kulcsa?

Az üzletág fejlesztése egy szakmailag ütőképes csapat felállításával kezdődik, és ahogy fejlődnek a kapacitások, úgy bővíthető az ügyfélkör. Emma a motivált, személyiségében empatikus, kommunikatív munkatársakra helyezi a hangsúlyt a csapatának építésekor, és előnyt jelent némi értékesítési véna megléte is.

Az ütős team mellett Emma szerint a kulcs az, hogy legyen hangunk a piacon. Érzése szerint az IDBC elismertsége, potenciálja még nem áll összhangban az ismertségével.

Ezt egyébként mi is felismertük, és valamivel több, mint egy éve szisztematikusan építkezünk: az üzleti döntéshozóknak hasznos webinár sorozatot índítottunk, minőségi blogolással kommentáljuk a piaci fejleményeket, és különböző perspektívákból, érdekes személyes történeteken keresztül osztunk meg izgalmas beszélgetéseket a Fel vagy véve! munkaerőpiaci podcast-ünkben.

Hatékonyság

eredményes célközönség elérés a videós álláshirdetések segítségével

Releváns kommunikáció

a teljes jelölt-szegmens megszólítása szakértői webinárokon keresztül

Trendkövetés

friss, aktuális, témák feldolgozása podcastek segítségével

Digitális ökoszisztéma

kommunikációs eszközeink kiterjesztése a legrelevánsabb online, social media csatornákon.

A hatékony marketing  nem az „önreklámozásról” szól: ezekkel a tevékenységekkel valódi értékeket, izgalmas tartalmakat szeretnénk nyújtani az cégvezetőknek, a recruiting szakmának és az álláskeresőknek is. Reményeink szerint a releváns és érdekes szakmai tartalmakon keresztül az IDBC márka ismertsége is erősödik, egy tudatos opció lehetünk az álláskeresésben vagy a munkaerő megtalálásában.

Emma szerint az is az IDBC kvalitásait igazolja, hogy az IT nehezített terepén tudott a cég nem csak helytállni, hanem dinamikusan fejlődni. Ez jó alap szerinte ahhoz, hogy a tevékenységet szektorfüggetlenül kiterjessze fehérgalléros szakértői és vezetői szerepkörök toborzására is.

A tökéletes vezető megtalálásának folyamata

Az executive search, vagyis a vezetők felkutatása a „cseresznye a tejszínhabon” a recruitingban, Emma szerint. Ez egy olyan terület, ahol a pozíciók számához képest sok a jelölt. A folyamat a piac átfésülésével kezdődik – kik ülnek hasonló pozíciókban a versenytársaknál? Ez adja az ún. ‘long list’ alapját.

Már az első hívásnál recruiter oldalról nagyon felkészültnek kell lenni, mert ez szükséges ahhoz, hogy meggyőzően hassunk a jelöltre. Ismerni kell a pozíció sajátosságait, minél részletesebben annál jobb, és tisztában kell lenni a céggel is olyan szinten, hogy a tapasztalt szakemberektől érkező keresztkérdésekre is tudjunk minél konkrétabb választ adni! Ezért is szükséges, hogy a Megbízóval tisztázzunk minden elvárást, a keresés megkezdését megelőzően. Legyen egyértelmű csatorna kiépítve ahhoz, hogy az olyan kérdésekre, amelyekre a recruiter magától mégsem tud még választ adni, gyorsan ki tudja deríteni azt az ügyfélnél.

Sok üzleti jellegű megkeresés szinte automatikusan pattan le a címzettektől, de igazság szerint az érdekesen hangzó munkaajánlatokra szinte mindenki érdeklődően reagál, már csak kíváncsiságból is.

Szinte mindenkit érdekel, hogy egy másik cégnél tudna-e többet keresni, vagy jobban tudna-e fejlődni szakmailag. A vezetői fejvadászatnak megvan az a szépsége is, hogy sok esetben akár 15-20 éve ugyanazt a céget építő szakembert szólítunk meg, aki együtt fejlődött a szervezettel, és valószínűleg nem sűrűn jut eszébe a váltás lehetősége – ilyenkor egy új lehetőség, új kihívás váratlanul felvillanyozó hatású is lehet számukra.

Egy vezető szakértő nem feltétlenül interjúzik sűrűn, hiszen sokszor a cégen belül zajlott le az előmenetelének nagy része. A megfelelő ‘matching’ megteremtése komplex feladat, és itt a fejvadász cégnek, mint közvetítőnek, kulcsszerepe van. Egyrészt a jelöltet fel kell készíteni az interjúfolyamatra (ez vezetői szerepköröknél még fontosabb feladat), másrészt a Megbízónál is jól meg kell ágyazni az illető fogadtatásának. Mindkét oldal menedzselésében felelősségünk és szerepünk van, ezért tudunk sokat tenni azért, hogy sikeresek legyenek az elhelyezések.

Ez úgy zajlik, hogy lefolytatunk egy mély, szakmai interjút, amiknek a fontossága a vezetői pozícióknál még kiemeltebb. A képességek mellett a személyiségről, a motivációs mozgatórugókról és a konkrét vezetői tapasztalatokról is képet alkotunk.  Ezt követően készül egy hosszabb, szakmai vezetői bemutatóanyag a Megbízó részére. Minimum 3-5 releváns jelöltet gyűjtünk össze a shortlistre. A cég visszajelzései alapján véglegesítjük, hogy kiket kérnek fel saját interjúra, aminek a megszervezésében segítünk, és részt is veszünk rajta.

Bizalmas keresésnél a teljes folyamatot az IDBC irodájában vagy külső helyszínen biztosítjuk a Megbízónknak, hogy meglegyen a teljes diszkréció. A bértárgyalásban és az ajánlat kiadásában is képviseljük az ügyfél, illetve a jelölt érdekét is, törekszünk az optimális keretek megtalálására. Mindig a hosszú távú sikeres együttműködésre tervezünk a kiválasztási folyamat során.

Izgatottan vágtunk neki ennek az új korszaknak. Az IDBC az elmúlt évek komoly kihívásai közepette dinamikusan tudott növekedni, ezért örömmel segítünk most partnereinknek már az IT mellett egyéb szellemi és vezetői pozíciók betöltésében is.

Keress minket bizalommal, ha egy hiteles és megbízható HR szolgáltatót keresel vagy az álláskeresésben kérsz segítséget! Kattints, hogy mi érdekel téged!

Papp Emma
Head of Permanent Placement Recruitment
papp.emma@idbc.hu