IDBC mesedoktorok a K&H Gyógyvarázs programban

A 2021-es CSR akcióink közé a K&H Gyógyvarázs nevű programja is bekerült, így az IDBC-ből többen is mesedoktorrá válhattunk.

Hegedűs Flóra HR Business Partnerünk beszámolója az IDBC mesedoktorokról!

Korábban már hallottam erről a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységről, és nagyon megtetszett az a kezdeményezés, hogy a mese erejével szeretnék a beteg gyermekek lelki gyógyulását segíteni.

Egy pszichológia előadás keretében már találkoztam az irodalomterápiával, illetve olvastam a meseterápiáról is, és nagyon elgondolkodtatott, hogy tényleg mennyi jótékony hatása van az olvasásnak az egyén számára. Gondoljunk akár a rekreációra/ kikapcsolódásra, lelki feltöltődésre, az ismertterjesztésre, az életbölcsességek megismerésére, vagy akár az önismeret fejlesztésére.

A Gyógyvarázs mesedoktorok program keretében online meseolvasásban van lehetőség részt venni akár egyénileg, akár cégként. Sajnos a járvány miatt a személyes jelenlét nem tud megvalósulni, így az elkészített meseolvasós videók a K&H Gyógyvarázs Youtube csatornájára kerülnek, amik az ország 40 kórházában lesznek elérhetőek a beteg gyermekek számára.

 

Végig nézve a Youtube csatorna videóit, sok emberből és cégből váltott már ki aktivitást, cselekvést a kezdeményezés, és ez az IDBC-nél sem volt másképp.

Nálunk a program meghirdetését követően egy tíz fős önkéntes csapat verbuválódott össze, akikkel bele is vágtunk a megvalósításba. A honlapon talált technikai paramétereket közösen beszéltük át, illetve ötleteket cseréltünk, de a mesét és a kreatív koncepciót mindenki maga választotta ki, találhatta ki.


Ügyeltünk arra, hogy olyan mesét válasszunk, ami még nem szerepel a csatornán, azzal a céllal, hogy a gyerekek is valami újdonságot hallhassanak. A meseolvasós videókat is igyekeztünk minél színesebben, kreatívabban megvalósítani- volt, aki animáló programot vetett be és különböző animációk jelentek meg a videóban a történet előrehaladtával, olyan is volt, aki plüssjátékokkal teremtett egy kellemesebb, játékosabb környezetet, de bábjátékra is volt példa, valamint népmese által ihletett falfestmény megmutatására is. Azt szerettük volna ezzel elérni, hogy a mesét hallgató gyerekek egy kicsit kiszakadjanak a kórházi környezetből, és egy színesebb mesevilágba csöppenjenek.


A program során azt tapasztaltam, hogy a mesének nem csak a gyerekek számára lesz gyógyító ereje, hanem csapatépítő hatása is van, ugyanis többen megosztottak egy-egy személyes történetet azzal kapcsolatban, hogy melyik mesét olvasták régebben a gyermeküknek, vagy kinek mi volt a kedvenc mesekönyve gyermekkorában.

 

Nagyon örültem annak, hogy több embert is megmozgatott ez a téma az IDBC-nél, hogy többen is részt vettek a programban! A visszajelzések alapján azt tudom összefoglalásként írni, hogy mi szerettünk részt venni benne, egy kicsit újra mi is gyerekek lehettünk, és bízom benne, hogy a kórházban lévő gyermekeknek is örömteli pillanatokat adhattunk a mesénkkel! (:

Szerző: Hegedűs Flóra
HR Business Partner
hegedus.flora@idbc.hu