2021 júliusában megrendezésre került az IDBC CSR programsorozatának harmadik eseménye, ahol az IDBC kollégái a Fedél Nélkül alkotói és terjesztői számára gyűjtöttek tárgyi és anyagi javakat.

A Fedél Nélkül csapata egyedülálló a világon az utcalapok között, hiszen itt az újság készítésének minden egyes lépésében részt vesznek otthontalan/nehéz helyzetben élő emberek, akik szeretnék a lehető legtöbbet kihozni az adott szituációból, dolgozni és társadalmilag is hasznosan tölteni a napjaikat. Megtöltik a lapot tartalommal, képekkel, mellette szerkesztik, tördelik és az árusításban is részt vesznek.

Bár a lapnak nincsen meghatározott ára, a kiadvány elkészítése bizonyos költségekkel jár, mely mindig az adott terjesztőt terheli még az árusítás megkezdése előtt. Így különösen problémás, ha még bizonyos nehezítő tényezőknek is ki vannak téve (pl. nem megfelelő méretű hátizsák), vagy akár az időjárás viszontagságainak, erős esőzésnek vagy havazásnak, megfelelő felszerelés hiányában (pl. esőkabát).

Sok ember biztos megélhetését köszönheti a lapnak, emellett pedig egy szoros, összetartó közösséget, ahol adnak a szavukra és odafigyelnek rájuk. Nem csak az eladott lapok száma vagy az aktuális bevétel fontos, hanem a kapcsolat felvétele az emberekkel és az elvégzett munka öröme, emellett pedig számos alkotónak biztosítja a publikálás lehetőségét.

A művek jó minőségének elkészítéséhez pedig elengedhetetlen a megfelelő eszközök használata is, amiről egy kívülálló nem is feltétlenül gondolná, hogy milyen fontos az elkészült mű minőségének szempontjából.

Kép: Művészkellékek Forrás: Szenográdi Réka fotója

Így a Fedél Nélkül csapata segítségével felmértük a pontos igényeket, hogy ott tudjunk segítséget nyújtani, és olyan módon, ahogy tényleg szükség van rá.

Az IDBC csapatának segítőkész és lelkes tagjai számos táskát, írószert és egyéb használati cikket gyűjtött össze otthon, majd pedig egyéni szinten egy jelképes összeg felajánlásával olyan termékek beszerzésére fordított, amelyeket az alkotók más módon nem engedhetnek meg maguknak, így közvetve egy-egy mű elkészítéséhez is hozzá tudunk járulni.

Kép: IDBC adományok átadása Forrás: Szenográdi Réka

A program alátámasztotta, hogy az IDBC dolgozói nemcsak szakmailag képviselnek magas színvonalat, hanem tevékenységük a társadalmi felelősségvállalás terén is kiemelkedő. Reméljük, hogy minél több cég követi majd példánkat.

Szerző: Szakolczai Diána
recruiter