Milyen személyiségeket keresnek az IT-ban?

Mindenki ismeri azt a sztereotípiát, miszerint az informatikusok mind „kockák”. Nos, nem biztos, hogy ez valaha is igaz volt, viszont ma már egyértelműen nem az.

Az IT szakma rohamosan fejlődik, ez pedig újabb és újabb pozíciók megszületését idézi elő. Az IT szakemberek ma már nemcsak rendszergazdák vagy programozók. Nem mindenhol elég rendszerszemléletűnek és precíznek lenni. Sok olyan pozíció van, ahol fontos a kommunikációs, kapcsolatteremtő készség is, vagy éppen a kreativitás.

DISC személyiségtipológia

Ahhoz, hogy részletesen megvizsgáljuk az egyes profilokat, az egyik legegyszerűbb személyiségtipológiát, a DISC-et hívjuk segítségül. Megalkotója Dr. William Moulton Marston amerikai pszichológus. A DISC mozaikszó az általa leírt négy személyiségtípus kezdőbetűiből áll.

> Dominance – dominancia (piros),

> Influence – befolyásolás (sárga),

> Steadiness – kitartás (zöld)

> Compliance – szabálykövetés (kék)

Mindegyikünk beleillik valamelyik típusba, azonban ezek nem határolhatók el élesen egymástól. Mindannyiunkban van mindegyik típusból és különböző szerepekben más-más tulajdonságaink erősödhetnek fel.

Nézzük meg közelebbről mit takarnak az egyes személyiségjegyek:

A pirosak feladat orientáltak és extrovertáltak. Jellemzően határozott és lényegre törő személyek, akik gyorsan tudnak döntéseket hozni, azonban nem mindig könnyű velük egyezségre jutni.

A sárgák szintén extrovertáltak, de inkább a kapcsolatokra fókuszálnak, mintsem a feladatokra. Jellemzően közvetlenek és kreatívak, akik mindig hatással vannak a környezetükre, viszont kevésbé precízek.

A zöldek is inkább kapcsolatfókuszúak, de az introvertáltak közé tartoznak. Megbízható és alapos személyek, akik rugalmasan alkalmazkodnak a környezethez, viszont lassabban, megfontoltabban haladnak előre.

A kékek is az introvertáltak táborát erősítik, emellett pedig feladat orientáltak. Szabálykövetőek és nagyon strukturáltak, akik könnyen átlátják az összefüggéseket, viszont hajlamosak elveszni a részletekben és túl érzelemmentesnek lenni.

Jellemzően két szín ír le egy személyt. Van egy elsődleges és egy másodlagos típus, amik között viszonylag kicsi az eltérés, viszont a másik kettő lehetséges kategória jóval elmarad ezektől. Előfordul azonban az is, hogy valakiben három vagy akár mind a négy típus közel egyenlő mértékben van jelen.

Munkakörök és DISC

Megfigyelhetők bizonyos trendek és összefüggések a személyiségjegyek és a betöltött szerepkörök között. Ugyanakkor fontos tisztázni már az elején, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, mindenki megtalálhatja a maga útját a saját személyiségével.

Nézzük, hogy miként köthetők össze az IT szerepkörökkel a színek a mi tapasztalataink alapján.

A szoftverfejlesztők általában kékek (Compliance – szabálykövetés), hiszen szükségük van a rendszerszemléletükre, az összefüggések felismerésére, valamint a szabálykövetésükre és a precizitásukra, hogy egységesen dolgozzanak a többi fejlesztővel. Emellett többségüknek kevésbé hangsúlyos a kommunikáció a munkakörükben, ez pedig a kékek számára sokszor nehézséget okoz és jobban is szeretnek önállóan és csendben dolgozni. A másodlagos jegyek között igazából bármi előfordulhat náluk, illetve a specializációjuknak megfelelően alakulhat.

Egy csapatvezető például gyakran kék-piros (Compliance-Dominance). Ő már egy extrovertáltabb személy, akinek komfortosabb a másokkal való kommunikáció.
Egy architect kék-zöld (Compliance-Steadiness), hiszen neki nem kommunikációval egészül ki a feladatköre, hanem a rendszerbe kell mélyebben beleásnia magát és fontos, hogy alapos és megbízható személy legyen. Ha pedig olyan fejlesztésről van szó, ahol fontos a kreativitás és a külcsín, abban gyakran a kék-sárga emberek a legügyesebbek.

Az olyan pozíciókban, ahol nagyon fontos a kommunikáció és a kapcsolattartás, mint például a projektvezetőknél, üzleti elemzőknél, scrum mastereknél, ott gyakran találkozunk piros (Dominance), vagy esetleg sárga (Influence) elsődleges típussal. Ez társul gyakran egy kék másodlagos személyiségjeggyel, hiszen az ő munkájukhoz is elengedhetetlen, hogy értsék a technikai oldalt is. Azonban arra is van bőven példa, hogy pont ez a két jegy található meg bennük és egy piros-sárga személy tölti be ezt a szerepkört.

Ha valaki olyan pozícióban gondolkodik, amihez kreatív elme szükséges, például designer, akkor jól jön hozzá egy sárga személyiség (Influence), esetleg kékkel párosulva a technikai oldal kedvéért (Compliance).

Tesztelők esetében szintén fontos a precizitás, a rendszerszemlélet és a szabálykövetés, így a kék típusok állják meg legjobban a helyüket ebben a szerepkörben (Compliance).

Üzemeltetőknél szintén elengedhetetlen a rendszerszemlélet és a megbízhatóság, precizitás. Emellett, ha valaki rendszergazdai vagy egyéb szerepkörben felhasználókkal is foglalkozik, akkor mindenképpen szüksége van türelemre és segítőkészségre. Ennek megfelelően gyakran zöld-kék szakértőkkel találkozunk (Steadiness-Compliance).

Ha valaki éppen a számára legmegfelelőbb utat, pozíciót keresi, akkor érdemes megcsinálnia egy ilyen tesztet, elolvasni a jellemzőit, majd körülnézni az álláshirdetések között, hogy melyik pozícióban keresik azokat a készségeket, tulajdonságokat, amivel ő rendelkezik. Így valószínűleg egy olyan szerepkörbe kerül, ami komfortos számára és amiben jól tud teljesíteni. Mi is odafigyelünk, hogy a jelöltjeink rendelkezzenek azokkal a személyiségjegyekkel, ami a pozíció betöltéséhez szükséges.
Viszont szeretnénk még egyszer kihangsúlyozni, hogy az ember idővel változik, valamint bármikor képes alkalmazkodni az elvártakhoz, ha van kellő kitartása és motivációja.

Nézz körül nálunk, hol keresnek pont téged:
https://idbc.hu/karrier/

Szerző: Szűr Helga
Recruitment Team Leader
szur.helga@idbc.hu