A „hibrid vezető” eszköztára- avagy online, offline mindennapok

Talán meglepő és sajátságos módszereket használt a Leonardo Di Caprio által kiválóan alakított Jordan Belfort a Wall street farkasaiban, és kevés dologgal tudunk egyet érteni a módszerei, hitvallása és eszközei tekintetében. De egy biztos: igazi motivációs előadó, beszédeivel oly mély benyomást tett munkatársaira, és olyan erővel ösztönözte őket a még hatékonyabb munkavégzésre, hogy gyakorlatilag bármit megtettek volna vezetőjükért és a közös sikerért.

Pedig nagyon nehéz jó vezetőnek lenni, elérni, hogy az emberek egyet értsenek velünk, együtt működjenek, és fenntartsák az érdeklődésüket. Kiváltképp, ha nincs módunk személyesen találkozni velük.

Gondoltad volna korábban, a munkafolyamatok egyik napról a másikra átkerülnek online térbe?

Hogy a home office nem „úri huncutságot”, hanem valós igényen alapuló, eredményes munkavégzést jelent majd egy nap?

Épp, hogy megszoktuk az online életet, nem sokkal később ismét egy újdonsággal kellett együtt élnünk, ez pedig a „vegyes működés”.

Hogyan lehet jól lavírozni remote és az irodai lét között?

Ha foglalkoztatnak ezek a témák, olvass tovább, hogy ötletet meríthess tippekből!

Kezdjük azzal, hogy kinek való, és kinek nem való a távolról történő munkavégzés?

Íme azon képességek listája, melyekkel jó, ha rendelkezik az a valaki, aki otthonából kíván dolgozni!

Kollégáid, és te magad melyikkel milyen mértékben rendelkezel?

Önálló – képes a saját munkáját megszervezni, meghozni döntéseket a saját hatáskörén belül

Önmotivált – saját lelkesedése vagy érdeklődése miatt motivált megtenni, vagy elérni valamit vagy elérni, anélkül, hogy külső nyomására lenne szüksége. Nincs szüksége folyamatos elismerésre, hogy jól érezze magát a munkájában.

Önfegyelem – kellő önfegyelemmel rendelkezik, képes fegyelmezni saját működését nem munkahelyi környezeti hatások között

Rugalmas – kész változtatni, hogy alkalmazkodjon a különböző körülményekhez, képes a viselkedését, munkavégzését stb. az új feltételekhez igazítani

Magabiztos – bízik a képességeiben, amelyek a minőségi, eredményes munkához szükségesek

Megbízható – egyrészt meg lehet bízni, abban, hogy őszinte, betartja ígéreteit, másrészt minden körülmények között megfelelő minőségben dolgozik

Megfelelő kommunikációs készséggel rendelkezik, mind szóban, mind írásban

Empatikus – képes kapcsolódni mások érzéseihez és megosztani saját érzéseit másokkal

Érdeklődő – szívesen tanul meg új dolgokat

Kezdeményező – képes olyan új megközelítésekre, cselekvésre, amelyek célja a nehézségek megoldása vagy a helyzet javítása

Technikai ismeretek – gyakorlott a számítógépek és használatában, érti az új kommunikációs technológiákat.

Egy erősebb gondolatsorral folytatva, amilyen a vezető, olyan a csapata.

Feketeövesek olvassák csak el az alábbi business graffitit, amely így szól: „Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye”

Szóval mivel rendelkezzen egy „hibrid” vezető, aki online és offline is eredményesen szeretné csapatát vezetni? Mire érdemes figyelni?

Nézzük a sokaknak bevált tuti 10 pontot!

1.     Ismered meg a csapatodat! Igen, akár most, hiszen jobb később, mint soha. Ismerd meg az élethelyzetüket, igényeiket! Egy jól feltett „Mire van szükséged ahhoz, hogy jól dolgozz?” kérdés csodákra képes!

2.     Legyenek tiszta elvárásaid, és ezeket tisztán kommunikáld! Győződj meg róla, hogy elfogadják, és együttműködnek a kérésedre.

3.     Legyenek tiszta célok, és olyan vízió, ami publikus! a Bizonytalanságban az apróbb biztos pontok, a közelebbi és távolabbi jövőkép kommunikálása különösen fontos!

4.     Legyenek rendszeres státuszaid, meetingjeid, csapat és egyéni szinten! Ezeknek legyen előre tervezett struktúrája, hiszen a kiszámíthatóság hatékonyabbá tesz.

5.     Érdekes lehet egy lojalitás erősítő eszköz? Ami ingyen van? Ez nem más, mint a megerősítő, vagy pozitív visszajelzés! Igen: a visszajelzésnek, az elégedettségnek, a dicséretnek erős kötődést, lojalitást fokozó ereje van. Ugyanitt: ennek hiánya és elmulasztása lassú, de biztos végzetet hozhat..

6.     Work- life balance: ez ma már nem csupán trendi fogalom. Fontos, hogy magad és munkatársaid felé támasztott elvárásaid élhető életet biztosítsanak. Legyen a munkavégzésnek kezdete és befejezése, minél jobban tudunk „zsilipelni”, annál eredményesebb lehet az együttműködés.

7.     Rugalmasság: mi az, amihez feltétlenül kell a személyes jelenlét? Mi az, amiben érdemes konszenzust kötni? Mi az, ami inkább home office- ból hatékonyabb? Légy rugalmas!

8.     Csapatépítés távolról? Idegen vagy ismerős? Fontos, hogy legyenek olyan találkozók, akár tematikus módon, ahol könnyedebb, offtopic típusú támáknak is helye van, így a szociális kapcsolatokat is táplálni lehet.

9.     Ha problémád van, minél hamarabb beszéld meg, és konstruktívan keressetek megoldást! a Kevesebb kommunikáció, a kevesebb érintkezés eleve táptalaja a bizonytalanságnak, előzd meg!

10.  Kollégáid fejlettségi és motivációs szintje szerint bánj velük: egy kezdőbb kollégának kell a szorosabb irányítás, egy motiválatlannak a mentális bíztatás. A tapasztalt vagy önjáró kollégáknak adj teret, nagyobb szabadságot, döntési jogkört! Elkötelezett szakértő támogatóiddá teheted őket, ha a mikro- menedzsment helyett, a felhatalmazó vezetői stílust mered és tudod alkalmazni.

+1: bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak!

Szerző : Veres Paula

Employee Experience manager

veres.paula@idbc.hu