Vissza

Miért fontos, hogy jól add meg a bérigényed váltáskor?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. július 15.

Olvasási idő: 5 perc

Karriertanácsok

Az új lehetőségek és kihívások mellett az egyik legfontosabb kérdés, amit tisztáznod kell munkahelyváltás során, a bérigényed. Sokszor tapasztalható, hogy az álláskeresők alábecsülik a bérigényük jelentőségét, pedig ennek pontos meghatározása kulcsfontosságú lehet hosszú távú elégedettséged szempontjából. Ha kíváncsi vagy, hogyan érdemes nekiállnod, olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Most pedig bemutatunk néhány okot, hogy miért érdemes körültekintően megadni bérigényed váltáskor:

1. Erősebb tárgyalási helyzet kialakítása

Amikor új pozícióra pályázol, sokkal jobb alkupozícióban vagy, mint azt elsőre gondolnád. A cégek ilyenkor próbálják megnyerni a legjobb szakembereket, és hajlandóak lehetnek rugalmasabbak lenni a bérkérdésben, ha erős jelöltnek számítasz. Ha megfelelően magas bérigényt jelölsz meg, az nemcsak az önértékelésedet tükrözi, hanem azt is jelzi a potenciális munkáltatónak, hogy magabiztos vagy és tisztában vagy a piaci értékeddel. Fontos azonban, hogy járj utána a reális bérsávnak, és meg tudd érvelni az igényed.

2. Számodra komfortos szint biztosítása

A bérigényed pontos meghatározása az életszínvonalad biztosítása szempontjából is kritikus. Az új munkahelyen elérhető fizetésnek fedeznie kell az alapvető megélhetési költségeidet, de biztosítania kell a személyes és szakmai fejlődésedhez szükséges anyagi hátteret is. Ha alacsonyabb bérrel kezded az új munkád, az korlátozhatja az életminőségedet és a pénzügyi céljaid elérését. Egy jól meghatározott bérigény segít abban, hogy az új munkahelyed hosszútávon is megfelelő anyagi stabilitást nyújtson.

3. Elégedetlenség elkerülése

Az alulbecsült bérigény hosszú távú elégedetlenséget okozhat. Ha úgy érzed, hogy nem vagy megfelelően megfizetve, az nemcsak a munkakedvedet csökkenti, hanem a munkahelyi motivációdat és teljesítményedet is negatívan befolyásolja.Az elégedetlenség növekedésével egyre inkább elgondolkodhatsz a váltáson, ami újabb stresszforrást jelenthet.

4. Későbbi bérnövekedés korlátozottsága

Ha elégedetlen vagy a béreddel, a munkaadódat természetesen megpróbálhatod meggyőzni egy jelentősebb emelésről. Azonban, amikor már alkalmazottként kérsz emelést, sokkal nehezebb helyzetben vagy. A cégek gyakran szigorú költségvetési keretek között működnek, és nem mindig hajlandók jelentős emelést adni, még akkor sem, ha az indokolt lenne. Így a kezdő bér megállapítása kritikus fontosságú, mert az a későbbi tárgyalások alapját képezi.

5. Piaci értéked megőrzése

A bérigény meghatározása lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megismerd saját piaci értékedet. Ez a folyamat arra ösztönöz, hogy kutass és tájékozódj az iparági bérszintekről, a hasonló pozíciókban dolgozó szakemberek fizetéséről és a munkáltatók által kínált juttatásokról. Az ilyen tudatosság nemcsak abban segít, hogy reális és versenyképes bérigényt állíts fel, hanem abban is, hogy magabiztosabban tárgyalj és megalapozott döntéseket hozz a karriered során. Ezenkívül a piaci trendek ismerete lehetőséget ad arra, hogy megfelelően értékeld és növeld szakmai értékedet hosszútávon.

Összegzés
A bérigény meghatározására érdemes nem csak egy kipipálandó feladatként tekinteni, hanem mint egy fontos stratégiai lépésre a munkahelyváltás során. Az erős tárgyalási pozíció kiaknázása jelöltként, a jövőbeli béremelések megfelelő alapjának biztosítása, valamint az elégedetlenség és a későbbi bérnövekedési lehetőségek korlátozottságának elkerülése mind azt mutatják, hogy mennyire lényeges a körültekintő bérigény megadása. Ne félj felértékelni magad, és kiállni a neked megfelelő bérért – hiszen hosszútávon ez az egyik legfontosabb döntés, amit hozhatsz a karriered során.

 

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!