Vissza

IT munkaerőpiaci trendkörkép 2024 Q3 végén

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. szeptember 30.

Olvasási idő: 8 perc

Szakmai tartalmakIT Contracting

A tech az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, ahol kiemelten fontos informáltnak maradnunk, és követnünk az aktuális trendeket ahhoz, hogy HR szakemberként, recruiterként sikeresen tudjunk működni ezen a területen. 2024 háromnegyede már eltelt, mi pedig megkértük Molnár-Szabó Zsuzsa IT Permanent Recruitment vezetőt, hogy mondja el, mit tapasztalt az elmúlt időszakban, és mit vár a hátralévő negyedévtől.


Továbbra is növekvő kereslet az IT szakemberek iránt 

Erős maradt a szoftverfejlesztő, adatbiztonsági és AI szakértők iránti kereslet, ezek közül pedig egyértelműen a mesterséges intelligencia hozott ebben az évben nagy robbanást. Általánosságban elmondható, hogy ez a piac jobban ellenáll a nagy kilengéseknek, itthon inkább mérsékelt növekedés jellemzi, mint a hirtelen változások. Szintén jól látható tendencia globálisan és Magyarországon egyaránt, hogy az IT változások hátterében a felhőalapú technológiák állnak, ezért a Cloud Native és a DevOps szakértőkre még mindig nagy hangsúly kerül. 

Az, hogy ebből mi csapódik le a recruitment agencykhez, már egy más kérdés, hiszen továbbra is többnyire szenior vagy speciális kereséseket adnak ki a vállalatok, ami befolyásolja a nálunk gyakori nyitott pozíciókat is.  

Toborzási folyamat és munkavégzési feltételek 

A jelöltek számára jó hír, hogy a cégek igyekeznek egyre inkább leegyszerűsíteni a kiválasztási folyamataikat: kevesebb interjúkörre és gyorsabb visszajelzésekre törekednek a legtöbb helyen, azonban sokszor ennek ellenére közbeszól az üzleti realitás, vagy akár a keresések finomhangolása, ami meghiúsíthatja a gyors kiválasztási folyamatot.  

Mindemellett tapasztaljuk, hogyaz irodába való visszatérésre való ösztönzés is egyre inkább jelen van a hazai piacon, ami viszont az IT szektorban továbbra sem igazán vonzó a legtöbb szakember számára. Pedig a vállalati igény is a tapasztalt, szenior szakembereknek kedvez, akikért viszont töretlenül nagy a verseny a piacon, és akiknek viszont fontos szempont a home office

Nem engednek a húszból 

Érdekes azt is látni, hogy a vállalatok egyre határozottabb és összetettebb elvárásokat támasztanak az IT területen lévő medior és szenior pozíciókkal szemben, és inkább kivárják a megfelelő tech szakembert. Recruitment vezetőnk elmondta, hogy abszolút jellemző az ügyfelekre, hogy egyrészt jobban megfogalmazzák az igényeket, másrészt pedig kevésbé ’alkusznak meg’ egy majdnem tökéletes jelölttel. Inkább várnak akár pár plusz hónapot arra, hogy technikailag és ‘soft skill’-ek tekintetében is ideális jelöltet találjanak, megelőzve ezzel a lehetséges fluktuációt és erősítve a megtartást. 

Ez egyrészt lehet pozitív, ha a tökéletes szakmai és kulturális illeszkedést keresik. A másik oldala viszont, hogy így azok a jelöltek is kieshetnek, akik mondjuk a kiválasztási folyamat során ugyan nem tűntek tökéletesnek, de a próbaidejük alatt kiderül, hogy ideálisak a pozícióra és jól illenek a szervezetbe. És ez nem utolsó szempont amikor a legtöbb vállalat küzd az IT toborzás területén.  

Mit akarnak a jelöltek? 

Természetesen a teljes képnek – csomagnak kell meggyőzőnek lennie, viszont a döntő érv még mindig a fizetés és juttatási csomag, amihez egyrészt az infláció, másrészt az életszínvonal növekedése is hozzájárul. Azok a cégek, akik elsősorban arra fókuszálnak, hogy a megfelelő szakembert megfelelő időben megtalálják, és rugalmasabbak tudnak maradni a bér tekintetében, jelentős versenyelőnybe kerülnek a tehetségek megszerzésében és megtartásában, hiszen továbbra is ez lesz a vezető szempont. 

A legnagyobb ’red flag’ az IT szakemberek számára egyértelműen a teljes irodai jelenlét, így ebben az esetben a minőségi jelöltek köre rendkívül leszűkül a korábban említett rugalmassági preferenciák miatt.  

IT toborzás  

Az IT toborzásban egyre nagyobb szerepet kapnak az automatizált megoldások mint a toborzási AI és Machine Learning rendszerek, melyek elemzik és támogatják a legalkalmasabb jelöltek kiválasztását, továbbá automatizálják az adminisztratív folyamatokat, például a jelentkezések kezelését, interjúk szervezésének automatizálását.  

Legnehezebben betölthető pozíciók 

Továbbra is a legnehezebben betölthetőek a Cybersecurity, Cloud Engineer/Solution Architect, DevOps Engineer, Data Scientist és AI/ML engineer pozíciók. Természetesen minden piaci résztvevő igyekszik minél gyorsabban reagálni a felmerülő igényekre és új innovációkra, de azt el kell ismerni, hogy hazánkban nem olyan hosszú évekre nyúlnak vissza ezek a szakterületek. Emellett a vállalati igények medior szinttől kezdődnek, a piac pedig jelenleg nem elég nagy ahhoz, hogy kielégítse a növekvő keresletet. 

Mi lesz a jövőben? 

Érezhető valamennyi mozgolódás a piacon, új területek jelennek meg, a közeljövőre pedig az becsülhető, hogy az AI és a hozzá kapcsolódó profilok lesznek továbbra is a főszerepben a fent említett profilok mellett. A ChatGPT-hez hasonló szoftverek fejlesztése és vállalati környezetbe való integrálása minden bizonnyal felgyorsul.  

Akár ügyfélszolgálati területekre, adatelemzésre, termékfejlesztésre is használható AI eszközök kerülhetnek piacra, amelyek természetesen organikusan változtatják meg a munkaerőpiac felépítését. További területek, szakmák alakulhatnak át amellett, hogy új pozíciók megjelenését is magukkal hozzák. 

Az elkövetkezendő évben a legnagyobb kihívást jelentő IT pozíciók olyan területen fognak megjelenni, ahol az új technológiák és módszertanok gyorsan fejlődnek, de a megfelelő szakemberek képzése és a tapasztalatszerzés időigényes. Ilyen lehet például az AI alapú ügyféligény javítására fókuszáló terület, ami igen ritka kombináció egyelőre, vagy akár a Real-time Data processing-ben jártas szakemberek, illetve a DevSecOps, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt kap a biztonság integrálása a fejlesztési folyamatokban 

Mik a hajtómotorok? 

Akár a nemzetgazdasági terveket, akár cégstratégiákat nézünk, a minél gyorsabban, minél hatékonyabb munkavégzés abszolút vezető cél. Ez azt is jelenti, hogy az üzleti és az IT igény egyre szorosabban összekapcsolódik, amiről a Bulletproof 11. adásában is szó volt. Az már egyértelmű, hogy az mindig versenyelőnyben lesz, aki ezeket a technológiákat hamarabb be tudja vezetni és integrálni a működésbe. 

Mivel a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is fennálló probléma, amellett, hogy az imént említett technológiák egyre gyorsabban fejlődnek, így értelemszerűen egyre nagyobb hiány is lesz a képzett szakértőkből a korábban említett high-demand területeken, így a megtartás is fókuszba kerül. 

Nemzetközi trendek 

Partnereink körében is látjuk, hogy erős vonalat képez Nyugaton a rightsizing, ami során a költséghatékonyság érdekében csoportosítanak külföldre – tőlük általában keletebbre bizonyos funkciókat a cégek. Ez azt is jelentheti, hogy kelet-európai régióba kerülnek bizonyos fejlesztési- és üzemeltetési funkciók, amikkel itthon további új munkahelyek jelenhetnek meg.  

Jelenleg is egy olyan projekten dolgozunk, ahol az áll a háttérben, hogy Magyarország lett a célország egy olyan fejlesztési és üzemeltetési IT központnak, mely sokkal költséghatékonyabban tudja ellátni a nemzetközi üzleti és IT igényeket, ugyanolyan szakmai színvonalon. 


Reméljük hasznos volt számodra ez a cikk. Ha téged is terhel a fluktuáció, és nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért és trendekért, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.