Mentálisan egészen 

Mit tehet a vezető a kollégáiért?

Régi városi legenda: hogy új munkahelyet a feladatkörért vállalunk, viszont a főnökünk miatt jövünk el. Ha nem is minden esetben a megromlott vezető- munkatárs viszony a válóok, a munkakapcsolat minőségét, és a mentális egészségünket igencsak befolyásolhatja, ha nem jó az együttműködés. A mentális egészségünkért elsősorban mi magunk felelünk, viszont fontos figyelembe vennünk, hogy a környezetünk erősen hatással lehet rá.

Ide tartozik az a szociális közeg, amiben és ahogyan élünk. Az otthonunkban zajló történeteink megélése, a velünk együtt élők élete és hangulata mind hat ránk. A munkahelyünkön a kollégáinkkal és vezetőnkkel heti 40 órát töltünk átlagosan, az itt ért ingerek és élmények mind pozitív, mind negatív hatással lehetnek a mentális egészségünkre.

Mit tehet egy vezető, akinek fontos a kollégái jólléte?

Ismerd meg a kollégáidat! A munkatársad reggel elindul valahonnan és este oda hazatér. Lehetnek olyan életesemények, amelyeket nehezebben él meg, és segítheted azzal, ha diszkrécióval és nagyobb figyelemmel vagy ilyenkor iránta.

Figyelj a változásokra! Ha a megszokottól eltérő viselkedést tapasztalsz, reagálj rá. Mindig négyszemközt, minőségi időt szentelj erre a beszélgetésre. Itt is igaz a szabály: a kevesebb, több!

Alakíts ki bizalmi légkört! Ha valaki rád bízza magát, és megosztja veled a problémáját, vagy szenzitívebb témával keres mega, légy titoktartó. Ha egyszer eltörik a bizalom, nehéz összeragasztani…

Biztosíts a kollégáid számára a munka- magánélet egyensúlyát! Támogasd a pihenést, kikapcsolódást! A munkaidőn túli rendelkezésreállás mindig karcos téma. Van, aki elvárja, hogy este 9-kor is legyen azonnali válasz email, van, aki szabadság alatt is csak egy kicsit ránéz a levelezésre és van, akinél mindez szóba sem jöhet. Vezetőként tartsd tiszteletben a kollégáid magánéletét, és közös megegyezés tárgya legyen minden más tevékenység vagy igény.

Mutass példát! A csapatod sokszor téged másol. Viselkedésben, kommunikációban, a munkahelyi szokásokban néha önkéntelenül is követik azt a mintát, amit mutatsz. Teheted ezt tudatosan is, olyan jó példával élve, amivel Te magad is óvod mentális egészséged.

Vezetőként lehetsz a csapatod eredményes támogatója, jó edzője, kiváló hadvezére, aki sikerre viszi őket: mégis az emberséged fogja őket igazán stabilitással és az odatartozás jó érzésével eltölteni.

2023. október 13.

Szerző: Veres Paula

Employee Experience manager,

Corporate coach (LTC)

veres.paula@idbc.hu