Környezetvédő CSR akciónk – Szemétszedés a VII. kerületben

Az IDBC csapata idén második alkalommal szedett szemetet a VII. kerületben. A szemetelés Budapesten különösen aktuális probléma.
Olvassátok el, Lengyel-Fenyves Dóra, Recruiter kollégánk beszámolóját az IDBC CSR környezetvédő programjáról.

Mikor 2021 januárjában elkezdtem dolgozni IDBC-nél, már rögtön tudtam, hogy szeretnék CSR programban részt venni, vagy esetleg szervezni is egyet. A csatlakozásom előtt nagyon szimpatikus volt a cég által közvetített érték: „Nem csak elvenni kell, hanem a társadalom számára vissza is szolgáltatni.”


Ezért nem volt kérdés, csatlakoztam a kezdeményezéshez. CSR projekt felelősként olyan eseményt szerettem volna szervezni, ami aktív és egyúttal segítő szándékú is. Így a környezetvédő szemétszedés mellett döntöttem.

A szemetelés, illetve leginkább a műanyag hulladékok eldobása/természetbe kerülése különösen aktuális probléma jelenleg a társadalmunkban. Mi úgy gondoltuk, hogy ebben az évben az IDBC kerületében, Erzsébetvárosban próbálnánk meg tenni a szebb és élhetőbb környezetért. A városon belüli szemétszedés pozitív hozadéka lehet a közösségépítés, a komfortosabb környezethez való hozzájárulás és ami a legfontosabb, hogy csökkentjük az esélyét annak, hogy az élővilággal (pl. madarakkal) kapcsolatba kerüljenek a rájuk nézve veszélyes anyagok.

A szemétszedés megszervezésekor nagyon nagy segítséget kaptunk a 7. kerületi Önkormányzattól, azon belül is Nagy Zoltántól, akinek a közvetítésével felszerelést (kesztyűt, zsákokat, lapátokat, seprűket) kaptunk a programhoz, illetve segítettek a kerületen belüli pontos lokáció meghatározásában is.

Az első szemétszedési programunkra augusztusban került sor, 3 csapatra tagolódtunk, és a Klauzál téren, a Madách téren, illetve az Almássy téren láttunk neki a feladatunknak.

A második  szemétszedési eseményre az ősz folyamán került sor, a csapat a Thököly út, a Péterfy utca, a Garay utca, illetve a Bethlen Gábor utca szépítésében vett részt.


A szemétszedés megszervezését követően több tanulságot letudtam vonni, amely később segíthet a hasonló események szervezésénél. A program napjának kiválasztása nem csak a létszámot érinti, hanem a felhalmozódó szemétmennyiséget is. A hétfői napon a vártnál jóval kellemesebb meglepetés ért minket, hamarabb végeztünk a tervezetnél, és kevésbé találtuk koszosnak, szemetesnek az utcákat. A hétvégi bulis napok után viszont vasárnap jóval több munka várt ránk, jóval hamarabb megteltek a szemeteszsákok.

A szemétszedés közben a csapatokon belül hamar kialakul egy csapatépítő hangulat, az utcákat járva felelevenítettük, és elkezdtük megmutatni egymásnak, hol lehet kapni a legjobb hummust, melyik jó kocsmákat próbáltuk ki az ittlévők közül, milyen szórakozóhelyet ajánlanánk egymásnak 🙂

A program, amellett, hogy kohéziós erővel bírt a csapatokon belül, egyúttal feltöltő, hangulatjavító hatással is bírt, szemétszedés közben több helyi-kerületi lakos megszólított minket, illetve megköszönték a munkánkat a közösség nevében.

Szerző: Lengyel-Fenyves Dóra
recruiter
lengyel.fenyves.dora@idbc.hu