IT pozíciók: mit kell tudni a DevOpsról?

IT-pozíciókról szóló sorozatunkban a piacon releváns szakmákat mutatjuk be, többféle szempontból: akár személyesen érdeklődik a terület iránt, akár ilyen szakembert keres, akár szeretné jobban megismerni a korszerű IT részlegek felépítését és munkafolyamatait, ez a cikk mindenki számára hasznos olvasmány lesz.

A DevOps fogalma kapcsán rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy természetesen IT-pozíció elnevezéseként is használatos, de alapvetően ez egy módszertan. A cégek IT folyamatainak az egyik újabb, korszerűbb szervezési elve, ami mentén működhetnek a fejlesztő csapatok vagy akár a teljes operáció.

 A DevOps lényege, lelke, és művészete az, hogy a fejlesztés (Development) és a működtetés (Operations) harmonikusan együttműködjön, hosszú távon, folyamatosan, körkörösen.

Ha egy cégnél jól működik a DevOps, az abban nyilvánul meg, hogy lerövidülnek a rendszerfejlesztési életciklusok, illetve, hogy Continuous Delivery (folyamatos leszállítás) jellemző a szervezet működésére: a szoftverek automatizáltan frissülnek, és persze kiváló minőségűek. A DevOps a jól ismert AGILE szervezési rendszer egyik rokonának, oldalági leszármazottjának tekinthető.
Ha a DevOps gyakorlatilag egy filozófia, mit jelent az, amikor “DevOps-ost” keres egy cég?

A DevOps megközelítés még nagyon új. Az, hogy a fejlesztést és az operációt egy személyben összefogja, átlássa valaki, és ezek harmonizálásán fókuszáltan dolgozzon, egy újszerű gondolat a nemzetközi IT terén, de robbanásszerűen terjed. 

Mivel némi túlzással egy forradalmi szerepkörről beszélünk, alig van két olyan DevOps pozíció, ami ugyanolyan lenne. Az egyik fő különbség, hogy nagyon változó, hogy melyik oldal a hangsúlyosabb, a fejlesztés vagy az operáció, hogy melyikkel kapcsolatban követelnek meg mélyebb tudást. Minden cégnél kicsit mást jelent, ezért a pozíciók pontos megfogalmazásának különösen nagy a jelentősége, illetve az interjúk során is valószínűleg egy külön időblokkot kell annak szentelni, hogy a jelölt megértse, hogy az adott cégnek pontosan milyen céljai vannak az adott pozíció meghirdetésével – hogy pontosan mi az elképzeléseik szerint a teendő?

Mik a DevOps pozíciók betöltésének alapfeltételei?

Az IDBC szakértői szerint egyértelműen fokozódik a DevOps iránt a piac érdeklődése, ez az egyik legfelkapottabb IT pozíció jelenleg. Ám e pozíciók között nagyon jelentős eltérések vannak: kerestünk már jelöltet olyan feladatkörbe, ahol fejlesztési tudásra nem is volt szükség, máshol inkább a fejlesztésből alaposan részt vállaló kollégát kerestek.

Az is jellemző, hogy magának a pozíciónak a leírásában akár nem is szerepel a DevOps, de látjuk, hogy valami ilyesmiről van szó a háttér, az elvárt tapasztalat alapján. Alapvetően úgyis kulcskompetenciáka és technológiákra keresik a szakértőket a recruiterek.

Vannak esetek, ahol a fejlesztői tudás nem hangsúlyos, de ilyenkor az adott szakterületen jellemző technikai infratstruktúra alapos ismerete elengedhetetlen – tehát ugyanúgy szükség van az iparág, sőt, a részleggel kapcsolatos releváns tapasztalatra, például szerverek, platformok, virtualizáció terén. 

Mindettől függetlenül nagy átlagban jellemző és elmondható, hogy Linux vagy Microsoft környezetben szerzett üzemeltetési tapasztalatra szinte mindig szükség van, továbbá automatizációs vagy scriptelési ismeretekre, hiszen jelenleg az egyik leggyakoribb feladat az infrastruktúra folyamatainak széleskörű automatizálása.

Nagyon jelentős a felhőtechnológiák szerepe: Azure, AWS, Google Cloud, illetve a konténerizációs technológiák, mint a Kubernetes vagy a Docker. Illetve természetesen az automatizációs eszözök, például a Terraform és az Ansible.

Milyen egy jó DevOpsos?

A piac visszajelzései alapján azt látjuk, hogy ez egy igazi ‘frontline’ pozíció, tehát elengedhetetlenül fontos a megoldáskeresés, a legújabb fejlemények iránti nyitottság, a szenvedélyes tanulási vágy, mert ezek a technológiák folyamatos változásban vannak. Mindig jönnek az új megoldások, nagyon gyorsan fejlődik ez a terület, és hogyha valaki nem éhes az újdonságokra, akkor nem fogja tudni tartani a lépést a versenytársakkal.

Ezen kívül szakértőink kiemelik a kitartás, az elszántság szerepét, mert a szakterületre jellemző nagyon komplex problémákat gyakran csak sokadik nekifutásra sikerül feltárni és pontosan beazonosítani a megoldás irányát.

Merthogy tényleg elég kevés szakértő van, sokszor egyedül vannak a cégnél, így nem biztos, hogy tudnak segítséget kérni.

Milyen DevOps-típusok vannak?

Mivel a szerepkör nagyon átfogó és még nem igazán lehatárolt, ezért sokszor nem könnyű beazonosítani. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy más néven is szokás hivatkozni olyan szerepkörökre, amelyek DevOps feladatokat takarnak.

Az egyik a “DevOps engineer”, ezek a szakemberek általában mélyen integrálódnak a fejlesztési folyamatba, felügyelik a kódot, és az automatizáció zökkenőmentességére koncentrálnak.

A “cloud engineer” a felhőben zajló folyamatok specialistája, ezért simán elképzelhető, hogy DevOps feladatok is tartoznak hozzá, hiszen a cég működésétől függően a felhő az egész operációt magában foglalhatja.

A cikk írásakor az IDBC például “devops assurance manager” pozícióra is keres jelölteket, ahol a minőségbiztosítási funkció kiemelt szempont, de ettől még a fentebb leírt DevOps jellemzők és követelmények mind illenek rá.

Hasonló szerep a “site reliability engineer” is, szinte szinonímaként használatos. Olyan cégeknél jellemző, ahol egy webes termék, vagy szoftver-mint-szolgáltatás platform fő üzemeltetőjét, vezető mérnökét keresik ebben a pozícióban.

Hogyan tud egy cég jó DevOps szakértőhöz jutni?

A szervezeti oldal szempontjából nézve, a verseny erős és nagyon dinamikus. Ez az egyik legkeresetebb feladatkör most, amihez képest aránytalanul kevés még a szakértők száma. Szeniort rendkívül nehéz találni, hiszen meglehetősen új jelenségről beszélünk. Az elvárt technológiák is nagyon újak, nem tudott még jelentős tapasztalat felhalmozódni a munkaerőpiacon, a felhő, a konténerizáció és az automatizáció terén is folyamatosak az újdonságok.

Ennek megfelelően érdemes hozzáállni a kereséshez, és mérlegelni a lehetőségeket.

Nagyon fontos, hogy a cégek ne húzzák sokáig a folyamatot, mert tényleg annyira keresettek ezek a szakértők, hogy maximum néhány hétig érhetők el. Egy ilyen piaci helyzetben okos döntés lehet a juniorabb, de tanulni vágyó kollégákba fektetni időt és energiát. Ennek az oka kettős:

Egyrészt ha ragaszkodunk a tökéletes jelölt megtalálásához, az nagyon elhúzódhat, és rendkívül versenyképes bérigényekkel kell számolnunk. A szakértők számára az egyik fő motiváció, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol új technológiákat tudnak megtanulni, képesítéseket szerezni. Könnyen előfordulhat, hogy a kevesebb tapasztalattal rendelkező kollégák ennyi idő alatt már jelentősen tudtak volna haladni a tanulás, fejlődés terén, ha lehetőséget kaptak volna.

A piacon inkább a nagyobb cégeknél van kapacitás arra, hogy befektessenek a fiatal és ambíciózus tehetségekbe. Ezek a vállalatok indítanak tréningprogramokat illetve ide vesznek fel leggyakrabban a boot camp programozóiskolákból érkező juniorokat is. Akár 4-5 hónapos továbbképzéseket is tartanak, mert még így is megéri. 

Ez ugyanígy igaz a szakma élvonalára is. Szemmel láthatóan egyre több DevOps szakértőt fognak keresni. 

A jelöltek megszólítása, vonzása terén a szokásos trendek itt is igazak: rugalmas időben és helyen végzett munka (home office lehetősége) alapvető igény ma már, illetve ezen a téren különösen fontos egy olyan, támogató közeg kiépítése, ami segíti a szakembereket a tanulásban, továbbfejlődésben. Ugyanis a jó szakemberek szinte mindegyike motivált ebben, szeretne fejlődni, mert tisztában van azzal, hogy a szakmai környezetben jelenleg nagyon dinamikusak ezek a technológiák, folyamatosan követni kell a fejleményeket. Ennek megfelelően olyan megbízót, munkaadót keresnek, akiknél érzik az elkötelezettséget a folyamatos innovációt lehetővé tevő humántőke-fejlesztés irányában. Meglátásunk szerint ez ma sokat dob a szakemberek elköteleződésén.

Szerző: Szűr Helga
INFRA Team Leader
szur.helga@idbc.hu

 

Ha mélyebben érdekel a DevOps, olvasd el a webinár összefoglalónkat!