Vissza

Hogyan mutasd be szabadúszó tapasztalataidat önéletrajzodban? 

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. augusztus 26.

Olvasási idő: 8 perc

Karriertanácsok

Manapság már sok szakmában használhatjuk ki a távmunka előnyeit, spórolhatunk a bejáráson, és nagyobb szabadságot élvezhetünk az időnk beosztására. Természetesen olyan helyzetek is vannak, amikor a szabadúszást visszacseréljük alkalmazotti létre, ilyenkor pedig a pályázási folyamat előtt felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vállalkozói időszakunkat hogyan prezentáljuk a cégeknek. Összeszedtünk pár tanácsot, amik segíthetnek elérni, hogy a lehető legpozitívabb benyomást keltsd. 


1. Kezeld a szabadúszást úgy, mint bármely más munkát 

Az egyik gyakori hiba, amit a szabadúszóként elkövethetsz, hogy a freelancer munkádat átmenetinek vagy kevésbé fontosnak pozícionálod a hagyományos foglalkoztatáshoz képest. Valójában a szabadúszás ugyanolyan értékes, mint bármely más korábbi pozíciód. Kezeld a vállalkozói munkáidat ugyanolyan szintű szakmaisággal: 

  • Munkakör: Használj olyan címet, amely tükrözi a szerepedet és a szabadúszó munkád jellegét. Például: “Szabadúszó Grafikus,” “Marketing Tanácsadó,” vagy “Szerződéses Szoftverfejlesztő.” 
  • Cégnév: Ha több ügyféllel, esetleg többféle minőségben is dolgoztál, megadhatod magad “Egyéni vállalkozó”-ként is, és felsorolhatod a legjelentősebb ügyfeleidet vagy projektjeidet egyenként. 

2. Emeld ki az eredményeidet 

Ahogyan bármely más munkánál is, a potenciális munkaadókat és ügyfeleket az érdekli, hogy mit értél el a szabadúszó szerepeidben, ezért érdemes a feladataid mellett az eredményeidre is fókuszálnod. Ahol lehet, használj mérhető adatokat a sikereid bemutatásához: 

  • Az ügyfél bevételét 30%-kal növeltem célzott digitális marketing stratégiák implementálásával 
  • 20+ weboldal szövegezését írtam meg és fordítottam 3 nyelvre, ami 40%-kal javította az ügyfelek elérését 
  • Projektmenedzsmentet végeztem Fortune 500-as cégek számára, 10 fős távoli fejlesztői csapatokat vezetve 

Ezek nem csak azt mutatják meg, hogy mit tettél, hanem azt is, hogy mi lett az eredménye a munkádnak, és igazából ez érdekli leginkább a munkaadókat. 

3. Vedd kronológiai sorrendbe a szabadúszó munkáidat 

Az önéletrajzodban a következetesség kulcsfontosságú. Ha szabadúszó tapasztalataid több évre nyúlnak vissza, a könnyebb átláthatóság érdekében érdemes kronológiai sorrendet használnod. Tüntesd fel a dátumokat, ha pedig a szabadúszó munkád átfedésben van más munkákkal, létrehozhatsz egy külön szekciót is a szabadúszó projektek számára. 

Például: 

Szabadúszó Grafikus | Egyéni vállalkozó 

2018. január – jelenleg  

  • 20+ startup arculatát terveztem meg, ami magas ügyfélmegtartást eredményezett 
  • UX/UI tervezést nyújtottam mobilalkalmazásokhoz, amelyek közül egy iparági díjat nyert 

4. Csoportosítsd a hasonló projekteket 

Ha a szabadúszó munkád különféle projekteket tartalmaz, fontold meg, hogy azokat egy közös kategória alá csoportosítod. Ez segít összefüggő módon bemutatni a tapasztalataidat, és elkerülni, hogy túl sok szerteágazó információval terheld a hiring managereket. 

Például: 

Szabadúszó Marketing Tanácsadó 

2017 – jelenleg 

  • Content marketing: Öt kisvállalkozás számára hoztam létre és kezeltem tartalomstratégiákat, ami 25%-os növekedést eredményezett az organikus forgalomban. 
  • Social media management: 10+ ügyfél számára dolgoztam ki és hajtottam végre közösségi média kampányokat, ami 50%-kal magasabb elkötelezettségi arányt eredményezett. 
  • SEO optimalizálás: Javítottam az ügyfelek webhelyeinek keresési rangsorát, ami 15%-os növekedést eredményezett a konverziós arányokban. 

5. Tüntess fel egy portfólió linket 

Az önéletrajzodnak erős áttekintést kell adnia a készségeidről és tapasztalataidról, de arra ott nincs tered, hogy részletezd a konkrét munkáidat. Ehhez tegyél be egy linket az online portfóliódhoz, weboldaladhoz vagy LinkedIn profilodhoz. Győződj meg róla, hogy a portfóliód naprakész, és a legjobb munkáidat tartalmazza. 

6. Emeld ki az alkalmazható készségeidet 

A szabadúszók gyakran több szerepet is betöltenek, a kliensmenedzsmenttől a marketingen át a projekt végrehajtásáig. Ezen átvihető készségek kiemelése óriási előnyt jelenthet, különösen, ha más területen vagy iparágban keresel állást. 

  • Ügyfélkommunikáció: Sikeresen kezelt ügyfélkapcsolatok, ami ismételt üzletet és ajánlásokat eredményezett. 
  • Időgazdálkodás: Több projektet kezeltem szoros határidőkkel, mindig időben és magas minőségben szállítva a munkát. 
  • Költségvetés-kezelés: Költségvetéseket készítettem a projektekhez, és gondoskodtam arról, hogy minden munka a pénzügyi korlátokon belül maradjon. 

Ezek a készségek szinte bármilyen szerepben értékesek, így a szabadúszó tapasztalataid különösen relevánsak lesznek. 

7. Használj kulcsszavakat 

Sok munkaadó pályázókövető rendszereket (ATS) használ az önéletrajzok előszűrésére, mielőtt bárki megnézné azokat. Annak érdekében, hogy az önéletrajzod átjusson ezen a szűrőn, használd a megfelelő kulcsszavakat az állásleírásból és az iparágból. Ha például egy digitális marketing pozícióra pályázol, győződj meg róla, hogy az önéletrajzod tartalmazza az olyan készségeket, mint “SEO,” “tartalomkészítés,” “analitika,” stb. 

8. Testre szabott önéletrajz minden jelentkezéshez 

Ahogy bármely pályázatnál, itt is fontos, hogy az önéletrajzodat minden egyes konkrét lehetőséghez igazítsd. Emeld ki azokat a szabadúszó munkákat, amelyek a leginkább relevánsak a pozíció vagy projekt szempontjából, amelyre jelentkezel. Ha például grafikai tervezői állásra pályázol, hangsúlyozd ki a tervezési projektjeidet. 

9. Foglalj bele ügyfélvéleményeket 

Ha lehetséges, vegyél fel rövid ügyfélvéleményeket az önéletrajzodba vagy portfóliódba. A korábbi ügyfelek pozitív visszajelzései erőteljesen támogathatják készségeidet és munkamorálodat. Ezeket a véleményeket egy dedikált szekcióba vagy a vonatkozó projektek mellé is teheted. 

10. Tartsd meg a professzionalizmust 

Végül, tartsd fenn a professzionális hangnemet és formátumot az egész önéletrajzodban. A szabadúszó munkát néha kevésbé formálisnak tekintik, de az önéletrajzodnak tükröznie kell a szakmaiságot és a munka minőségét, amelyet képviselsz. Használj tiszta, könnyen olvasható elrendezést, és alaposan nézd át a végleges verziót a hibák elkerülése érdekében. 

Összegzés 

Ha a szabadúszó munkáidat ugyanúgy kezeled, mint a hagyományos foglalkoztatást, kiemeled az eredményeidet, és az önéletrajzodat minden lehetőséghez igazítod, hatékonyan demonstrálhatod az értéket, amelyet potenciális munkaadók vagy ügyfelek számára nyújthatsz. Ne feledd, hogy a szabadúszó tapasztalataid a készségeid, alkalmazkodóképességed és vállalkozói szellemed bizonyítékai – ne félj büszkén bemutatni őket. 


Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!