Vissza

Miért jó neked egy erős személyes branddel rendelkező munkavállaló?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. augusztus 21.

Olvasási idő: 5 perc

Szakmai tartalmak

Amikor tudatosan építünk egy csapatot cégen belül, általában igyekszünk olyan kollégákat felvenni, akik nem csak hogy jó szakemberek a területükön, hanem személyiségükben és hozzáállásukban is illeszkedni fognak a kultúránkba. Ilyenkor akár elrettentő is lehet, ha egy jelöltünknek már erősen kiépített brandje van számos nyilvános szerepléssel, aktív social media használattal, hiszen megfordul a fejünkben, hogy vajon elveszi-e majd tőlünk a spotlightot, illetve milyen befolyással rendelkezik majd a megítélésünkről. Az éremnek azonban másik oldala is van, hiszen a másik sikere a mi sikerünk is lehet, ha nyitottsággal és támogatással fordulunk új munkatársunkhoz. Mutatunk pár előnyt, amiben így részesülhetünk.


1. Nagyobb elérés

Az erős személyes márkával rendelkező alkalmazottak jelentősen növelhetik a vállalat láthatóságát, hiszen kollégáink személyes networkjükön keresztül megosztják meglátásaikat, eredményeiket és a vállalattal kapcsolatos tartalmakat, hatékonyan növelve ezzel a vállalat elérését. Ez az organikus ’promóció’ akár hatásosabb is lehet, mint a hagyományos reklám, mivel megbízható forrásokból származik. Gondoljunk csak bele, hogy innen indult eredetileg az influencerkedés is, azokból, akik hiteles képviselői és véleményvezérei voltak egy-egy márkának.

2. Megnövelt hitelesség és bizalom

Az emberek hajlamosak jobban megbízni az egyénekben, mint az arctalan vállalatokban, mi például ezért is használjuk lelkes kollégáink fotóit minden külső kommunikációs csatornánkon. Az olyan kollégák, akiket szakterületük szakértőinek tekintenek, hitelességet kölcsönöznek a vállalatnak. Amikor egy szakember személyes márkája összhangban van a szakmai szerepével, a vállalat értékeinek és küldetésének nagykövetévé válik. Ez az összhang javíthatja vállalatunk általános hírnevét, mivel így egy képzett, hiteles és szenvedélyes szakemberekből álló közösség képét közvetítjük. A bizalom az üzleti kapcsolatok alapköve, és a személyes márka segít a bizalom kiépítésében és fenntartásában.

 

 

3. A legjobb tehetségek vonzása és megtartása

A personal brandinget ösztönző vállalatokat gyakran innovatívabbnak és munkavállaló-központúbbnak tekintjük, hiszen ez a felfogás vonzza a legjobb tehetségeket, akik olyan munkahelyeket keresnek, amelyek támogatják a szakmai és személyes fejlődésüket. Továbbá, amikor az kollégáink felhatalmazást éreznek személyes márkájuk kiépítésére, valószínűbb, hogy elkötelezettek és elégedettek lesznek a munkájukkal, ami magasabb megtartási arányhoz vezet. Ez számunkra a recruitment szakmában még nagyobb érték brand ambassodarink számára, hiszen vizibilitásuk még nagyobb kapcsolati tőkét eredményez, amelyet természetesen munkájuk során is tudnak kamatoztatni, így hosszútávra is szívesen terveznek a céggel.

4. Növekvő munkavállalói elkötelezettség és morál

Az előző pontunk azt is jelenti, hogy az erős personal branding növelheti munkatársaink elkötelezettségét és morálját. Azok, akik lehetőséget kapnak egyedi perspektíváik és meglátásaik megosztására, értékesnek és tisztelve érzik magukat. Ez a felhatalmazói kultúra pozitív munkahelyi környezetet teremt, ahol a csapattagok motiváltak hatékonyabban hozzájárulni a közös sikerhez. Az elkötelezett munkavállalók pedig általában hatékonyabbak, kreatívabbak és proaktívabbak, ami ösztönzi az innovációt és a sikert a vállalaton belül.

5. Versenyelőny

Egy zsúfolt piacon a megkülönböztetés kulcsfontosságú. Az erős személyes márkával rendelkező szakértőink pedig egyedi versenyelőnyt nyújthatnak. Szakértelmük és gondolatvezetésük az iparág vezetőjeként pozicionálhatja a vállalatot. Azok a cégek, amelyek elismerik véleményvezéreiket, nagyobb valószínűséggel vonzanak be hosszútávú partnereket, megjelenéseket és egyéb lehetőségeket, amelyek javíthatják piaci helyzetüket.


Összefoglalva, az erős személyes márkáknak való téradás nem csak egy trend, hanem egy stratégiai lépés, amely jelentős előnyöket hozhat a vállalatok számára. A láthatóság és a hitelesség fokozásától kezdve a legjobb tehetségek vonzásáig és a versenyelőny megszerzéséig az előnyök sokrétűek. Azok a cégek, amelyek időben felismerik és motiválják alkalmazottaik személyes márkaépítését, azonnal versenyelőnybe kerülnek, ezért érdemes minél előbb implementálni ezeket a stratégiai döntéseket.

Ha pedig téged is terhel a fluktuáció, és nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért és trendekért, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.