Vissza

A legjobb és legrosszabb karriertanácsok: Mit érdemes megfogadni és mit elkerülni?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. július 26.

Olvasási idő: 5 perc

Karriertanácsok

Karrierünk építése során számtalan tanáccsal találkozhatunk. Egyesek inspirálnak és segítenek céljaink elérésében, míg mások inkább eltántorítanak és frusztrációt okoznak. Most mutatunk párat a legjobb és legrosszabb karriertanácsok közül, hogy te is jobban átlásd, milyen hátulütői lehetnek az elsőre logikus tanácsoknak is.

A legjobb karriertanácsok

1. Kövesd az érdeklődési körödet, hivatásodat:

Olyan munkát válassz, amit igazán szeretsz. Ha szívesen végzed a feladataidat, nem csak boldogabb leszel, hanem sikeresebb is. A hivatástudat mindig motivál és kitartásra ösztönöz.

2. Folyamatosan képezd magad:

Az önfejlesztés és az új készségek elsajátítása elengedhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez. Vegyél részt tanfolyamokon, olvass szakmai könyveket és maradj naprakész a legújabb trendekkel kapcsolatban.

3. Fontos a kapcsolatépítés:

Az üzleti kapcsolatok építése kulcsfontosságú lehet a karriered szempontjából. Vegyél részt iparági rendezvényeken, csatlakozz szakmai szervezetekhez és tarts kapcsolatot régi kollégáiddal. Soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged egy jó ajánlásra vagy egy új álláslehetőségre.

4. Kérj visszajelzést:

A folyamatos visszajelzés segít abban, hogy felismerd erősségeidet és gyengeségeidet. Kérj visszajelzést kollégáktól, vezetőktől és ügyfelektől egyaránt, és használd fel azokat a fejlődésed érdekében.

5. Legyél proaktív:

Néha mind elveszünk a feladatokban, és inkább a negatívumokra fókuszálunk, azonban vannak olyan helyzetek, amikben mi magunk jelenthetjük a változást. Ilyenkor megéri beletenni azt a kis plusz munkát, hogy még jobbak és eredményesek legyünk.

A legrosszabb karriertanácsok

1. Maradj az ismertnél, ne kockáztass:

Bár kényelmesnek tűnhet a megszokott munkakörnyezetben maradni, a komfortzóna korlátozza a fejlődést. Az igazi növekedés akkor következik be, ha kilépsz a biztonságos térből és új kihívások elé nézel.

2. Ne válts sokszor munkahelyet:

Bár a hűség fontos, nem érdemes évekig ragaszkodni egy olyan pozícióhoz, ahol nincs lehetőség a fejlődésre vagy az előrelépésre. Néha szükség van a váltásra ahhoz, hogy új tapasztalatokat szerezz és előrelépj a karrieredben.

3. Csak a pénz számít:

A magas fizetés csábító, de önmagában nem tesz boldoggá. A munkában eltöltött idő jelentős részét teszi ki az életünknek, ezért fontos, hogy olyan munkát végezz, ami kielégítő és motiváló számodra.

4. „No pain no gain”

A stratégiai karrierépítésben persze fontos a fókuszált munka, viszont a pihenés hiánya hosszú távon kiégéshez vezethet. Fontos, hogy időt szánj a feltöltődésre és a személyes kapcsolatok ápolására is. Az egészséges egyensúly növeli a produktivitást és a hosszú távú elégedettséget.

5. Kövesd mindig a főnököd utasításait:

Bár senki nem szeret olyan kollégával dolgozni, aki mindenre nemet mond, a főnököddel pedig kifejezetten érdemes együttműködnöd, néha azért udvariasan és konstruktívan megkérdőjelezheted a status quot és alternatív javaslatokat is tehetsz. Az innováció és a kreatív gondolkodás sokszor új perspektívát hozhat a csapat működésébe.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!