Vissza

Útmutató az útmutatókhoz: Hogyan értelmezd a salary guide-okat?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. augusztus 8.

Olvasási idő: 7 perc

Karriertanácsok

Munkahelyváltáskor bérigényünk meghatározása nagyon fontos, viszont sok esetben fejtörést is okozó feladat, hiszen álláskeresőként még erős tárgyalási helyzetből természetesen a lehető legjobbat akarjuk a lehetőségekből kihozni saját magunk számára, viszont irreálisan magasra se szeretnénk lőni. Ilyen esetben nyújtanak nagy segítséget a salary guide-ok, azaz a fizetési útmutatók, amelyekben aktuális információkhoz juthatunk az iparágunkban és szakmánkban reális bérsávokról. Ebben a cikkben bemutatjuk, mik is azok a fizetési útmutatók, hogyan használhatjuk őket hatékonyan, és mire kell figyelni ahhoz, hogy helyesen értelmezzük az információkat.


Mik azok a salary guide-ok?

A fizetési útmutatók különböző iparágak, munkakörök és tapasztalati szintek fizetési adatait tartalmazzák. Ezeket az útmutatókat általában toborzó ügynökségek, iparági szövetségek és specializált fizetési felmérő cégek állítják össze, és elsődleges céljuk, hogy referenciaértéket nyújtsanak a bérezéshez, lehetővé téve az álláskeresők, munkaadók és alkalmazottak számára a konkrét pozíciókra vonatkozó bérszint megértését.

Már a kutatási fázisban is érdemes több szempontot figyelembe vennünk:

1. Azonosítsuk a releváns útmutatókat: Kezdjük azzal, hogy megkeressük az iparágunkra és munkakörünkre vonatkozó fizetési útmutatókat. Nem mindegyik lesz egyformán hasznos, néhány relevánsabb lehet a mi területünkön, mint mások, ezért érdemes körültekintően megnézni az elérhető lehetőségeket.

2. Értsük meg az adatforrásokat: Ellenőrizzük az útmutató módszertani részét, hogy megértsük, honnan származnak az adatok. Gyakori források közé tartoznak a munkaadói felmérések, álláshirdetések, kormányzati munkaügyi statisztikák és a munkavállalók által jelentett bérek, ezek pedig mind befolyásolják, mennyire tekinthető reprezentatívnak a kutatás, ami alapján az adott vállalat a dokumentumot összeállította.

3. Hasonlítsunk össze több útmutatót: Mint más kutatások során is, itt se támaszkodjunk egyetlen forrásra. Több fizetési útmutató adatainak összehasonlítása átfogóbb képet adhat, és segíthet elkerülni az elavult vagy nem reprezentatív adatokra való támaszkodást. Ezenkívül így összehasonlíthatunk esetleg hazai és nemzetközi adatokat is, hogy átfogóbb képet kapjunk a szakmánkban reálisan elérhető perspektívákról.

4. Vegyük figyelembe a változókat: Vegyük figyelembe a helyszínt, a cég méretét és az iparági szektort. A bérek jelentősen eltérhetnek ezek alapján, ezért az átfogóbb útmutatók ezeket az adatokat külön bontják le.

5. Értékeljük a tartományt: A fizetési útmutatók gyakran tartományokat (minimumot, maximumot és átlagot) mutatnak, nem pedig konkrét számokat. Törekedjünk arra, hogy a saját körülményeinkhez és képesítéseinkhez igazított bért kérjünk ezen a tartományon belül.

Az egyes útmutatók értelmezésénél pedig a következőkre figyeljünk:

1. Adatok frissessége: A munkaerőpiac gyorsan változhat. Győződjünk meg arról, hogy a fizetési útmutató naprakész, lehetőleg az elmúlt évből származik. A régebbi útmutatók ugyanis nem tudnak a jelenlegi trendekkel és gazdasági körülményekkel, például az inflációval számolni.

2. Mintaméret és demográfia: A nagyobb mintaméretek általában megbízhatóbb adatokat biztosítanak. Ezenkívül ellenőrizzük, hogy a minta demográfiai jellemzői megegyeznek-e a mi helyzetünkkel. Például, ha egy niche iparágban dolgozunk, győződjünk meg arról, hogy az adatok specifikusak az adott szektorra.

3. Tapasztalat és végzettség szerinti bontás: Keressük azokat az útmutatókat, amelyek részletezik a béreket tapasztalati szint és iskolai végzettség alapján. Ez a részletezettség segít megérteni, hogy hol helyezkedhetünk el a bértartományon belül a képesítéseink alapján.

4. Fizetési gyakoriság: Tudd meg, hogy a bemutatott fizetések éves, havi vagy órabérek. Ez a különbségtétel kulcsfontosságú a pénzügyi tervezéshez és az ajánlatok összehasonlításához.

5. További juttatások: Ellenőrizd, hogy a fizetési útmutató tartalmaz-e információt egyéb juttatásokról, mint például egészségbiztosítás, nyugdíj hozzájárulások vagy bónuszok. Ezek a juttatások jelentősen növelhetik a teljes kompenzáció értékét.

Lehetséges buktatók

1. Elvárás vs. valóság: Néhány útmutató fizetési igényeket, nem pedig tényleges béreket mutat, amelyek magasabbak vagy alacsonyabbak lehetnek a munkaadók által kínáltaktól.

2. Regionális eltérések: A bérek jelentősen eltérhetnek régiónként. Egy országos átlag nem biztos, hogy pontosan tükrözi, mire számíthatunk egy adott városban vagy vidéki területen.

3. Felfújt számok: Óvatosan kell bánni azokkal az útmutatókkal, amelyek túl optimistának tűnnek. Néhány forrás felfújhatja az adatokat saját marketing célokból.

4. Egységes megközelítés: Az átlagok és mediánok félrevezetőek lehetnek, ha a mi konkrét helyzetünk eltér a normától. Használjuk ezeket az adatokat irányadóként, nem pedig szabályként.

Következtetés

A fizetési útmutatók alapvető eszközök az álláskeresők számára, amelyek értékes betekintést nyújtanak a bérezési trendekbe, és segítenek jobb ajánlatok kialkudásában. Az útmutatók hatékony használatával és a fontos szempontokra való figyeléssel megalapozott döntéseket hozhatunk karrierünkkel kapcsolatban, és biztosíthatjuk, hogy megfelelően értékeljék készségeinket és tapasztalatainkat. Mindig kritikus szemmel tekintsünk a fizetési útmutatókra, és egészítsük ki saját kutatásainkkal és szakmai ítéletünkkel a legpontosabb és legrelevánsabb információk elérése érdekében.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!