Vissza

IT és Projektmenedzsment szimbiózisa: Tanulságok a Bulletproof 11. adásából

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. július 29.

Olvasási idő: 4 perc

Szakmai tartalmakIT Contracting

A Bulletproof podcast holnapi epizódjának Kelemen Bálint, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, COO-ja lesz vendége, a beszélgetés során pedig többek között arról volt szó, hogy mit kívánnak meg ezek a pozíciók a szakembertől, mi a szerepe a mostani PMO-nak, kell-e tervezni az agilis működésben, illetve milyen trendeknek, törvényi szabályozásoknak kell jelenleg megfelelni. 

Július 30-án jelenik meg a podcast 11. epizódja, a részletekért hallgasd meg a teljes adást! 


Az IT és a PMO kapcsolata 

Kelemen Bálint kiemelte, hogy a modern banki szférában az IT és a projektmenedzsment szorosan összefonódik, ő maga pedig az automatizált üzemeltetésben hisz. Az informatika nemcsak az infrastruktúra, a fejlesztés és az üzemeltetés irányításában játszik kulcsszerepet, hanem az operáció automatizálásában is. “Az informatikában a legfontosabb, hogy stabil működést eredményezzen.” – határozta meg az ügyfélszolgálat szempontjából is elsődleges célt vendégünk. 

A PMO szerepe 

A PMO szerepe a szervezet fejlettségétől függően változik. Meghívott szakértőnk és házigazdánk szerint is két fő funkciót lát el a PMO: a governance és a controllership biztosítását, azaz az igények befogadását, priorizálását és disztributálását, valamint a klasszikus projektmenedzsment feladatokat. A PMO szerepe nem fog eltűnni, hanem folyamatosan alkalmazkodik a változó igényekhez és kihívásokhoz. 

Jó projektvezető ismérvei 

A jó projektvezető tulajdonságai közé tartozik az erőforrás-menedzsment, az iránymutatás, a kommunikáció és a kockázatmenedzsment. Egy jó projektvezető képes hatékonyan szervezni a csapatát, és tapasztalata alapján felismeri és kezeli a legfontosabb kockázatokat. Fontos a jó stakeholder management is, hogy a vezetők számára releváns információkat tudjanak nyújtani. 

Jövőbeli trendek és kihívások 

A jövőbeli trendek között vendégünk kiemelte a hibrid módszertanok fontosságát és a portfóliómenedzsment változásait. Szakértőink szerint az agilis működésben is szükség van tervezésre a hatékonyság növelésének biztosítása miatt, emellett pedig ezek a módszertanok rugalmasságot igényelnek az erőforrás-tervezésben, és a vezetőknek is figyelniük kell a szakma új trendjeire. 

Természetesen ezen a területen sem kerülhetjük meg a mesterséges intelligencia szerepét. A Raiffeisen vezetője kiemelte, hogy az AI egyre nagyobb szerepet kap a banki IT-ban, az ő esetükben például a Rea chat bot használatával, illetve már a kódolásban való részvétellel is.  Az AI még mindig a kísérletezés időszakában van, de már most is jelentős hatással van az iparágra, és várhatóan tovább fog fejlődni az operációs rendszerekbe integrálva. 

Ha tetszett a cikk, az adás részletes tartalmát július 30-án érheted el felületeinken, ahol azt is megtudhatod, mit nyerünk és veszítünk, ha különböző helyekre tartozik a PM szerep, milyen nemzetközi különbségek figyelhetők meg, valamint mik befolyásolják az eltéréseket, illetve lehet-e még egy évre előre tervezni portfóliómenedzsmentben. 

Ha pedig téged is terhel a fluktuáció, segítségre van szükséged nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, iratkozz fel hírlevelünkrea legfrissebb hírekért és trendekért, illetve  vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.