IDBC az állatokért, az első CSR akciónk 2021-ben

Somlyai Míra, Sourcer kollégánk beszámolója az IDBC CSR sorozat idei első megvalósult programjáról.

„Izgalmas volt megadni a kezdő löketet ennek a csodálatos kezdeményezésnek az IDBC-n belül.

Az adománygyűjtésért felelős kis csapat gyorsan összeállt, ugyanis sok állatszerető ember dolgozik a cégnél, így projektvezetőként velem az élen és kollégáim, Figeczki Anna, Barta Dorka és Pejtsik Bogi négyes kezdett el dolgozni azon, hogy megvalósulhasson a program.
Mindenkinek megvoltak a kedvenc állatmenhelyei, azonban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy olyan menhelyeket segítsünk, akiknek nincs akkora támogatói tábora, és habár mindenki rászorul az adományokra, olyannak segítsünk, aki nem annyira ismert. Így választottuk ki az Eszkuláp Állatvédő Egyesületet, melynek több menhelye is van az országban és rengeteg aranyos kutyának segítenek gazdát találni.

Az Eszkuláp nem fajtamentő szervezet, ők kisebb eséllyel bíró kutyákat mentenek, akik valahogy metszetet képeznek a szervezet névadójával, Eszkuláppal (Aesculapius, régiesen: Eszkuláp, a gyógyítás istene a görög-római mitológiában), úgy mint gyepmesteri telepről érkeznek, viselkedési problémájuk van, nem egészségesek, orvosi beavatkozásra vagy kezelésre szorulnak és nem rendelkeznek nagy örökbefogadási potenciállal vagy bármi egyéb.

Telefonon vettük fel a Mányi Ebkert telephelyükkel a kapcsolatot, ami egy kicsi, de a kutyák számára biztonságos elhelyezést nyújtó, családias átmeneti otthon, egy olyan hely, ahol a bekerülőknek már nincsen gondja, mert minden figyelmet és foglalkozást megkapnak úgy, hogy a tartós működést nem veszélyeztetik sem nagyratörő tervek, sem a létszám folyamatos bővítése. A menedékben egyidejűleg 10-15 közötti kutya van, kompatibilitásuktól függően. Megkaptuk a listát, amire szükségük van, amivel tudunk segíteni és megkezdődtek az előkészületek. Kiküldtük az emailt az összes IDBC-s tagnak, és olyan sokat jeleztek vissza, hogy szeretnének részt venni, hogy minket is meglepett. Lehetett csak az adománygyűjtésre, illetve a csapatépítő kutyasétáltatással egybekötött átadásra is jelentkezni, és az idő elteltével egyre többen lettünk, akik szívünkön hordtuk ezt a programot.

A hivatalos adománygyűjtés június 21-én kezdődött meg, az IDBC irodaházban kitett dobozok várták a dolgozókat, hogy megtöltsék sok táppal, fertőtlenítőszerrel, jutalomfalattal őket. Gyorsan teltek a napok és az adományok is egyre érkeztek. Eljött a július 3-a, szombat, amikor hivatalos keretek között sor került Mányban a gyűjtött tárgyak átadására. Mi is történt pontosan szombaton? Reggel fél kilenckor találkoztunk a kis gyűjtésért felelős csapattal az irodaház előtt, és amikor kinyitottuk az iroda ajtót, olyan látvány fogadott minket, amire nem számítottunk. Nem csak a dobozok voltak megtelve, de melléjük is le voltak még rakva az állatoknak szánt törölközők, plüssök, konzervek. Több körben tudtuk csak levinni őket, és a tervezett egy kocsiban el sem fért minden adomány, sőt, a második kocsinál is logisztikázni kellett, hogy mindent el tudjunk vinni. Mányra 10 órakor érkeztünk meg, és a CSR pólóinkban az ottani önkéntesek segítségével kezdtük meg bevinni a menhely területére az adományrengeteget. Mit is sikerült az IDBC csapatnak összegyűjtenie? Több, mint 90 kiló száraztápot, 25 darabnyi nedves konzervet, megszámlálhatatlan plüssöket és törölközőket, több liternyi fertőtlenítőszert, kesztyűket, maszkokat, mindent kipipáltunk a megadott listáról. Az önkéntesek is nagyot néztek, amikor a három kocsinyi adomány egy helyre lett téve. Utána pedig megkezdődött a legjobb része a programnak: a kutyázás.

A Mányi Ebkertnek nagyjából 15 védence van, a kutyasétáltatós csapat pedig 12 főből állt, így minden kutyusnak jutott sétapartner. Akit pedig nem tudtunk vinni, azt a sétáltatás után kiengedték velünk egy zártabb kifutóra, és ott kapott rengeteg simogatást és szeretet. Mivel nem minden kutyus jön ki minden kutyussal, ezért kisebb párokra osztottak minket és így vittük az állatokat Mány csodálatos búzamezei és erdőibe sétálni. Én és Dorka Sindyt és Briant, Rékáék Tüsit, Mászókát és Pannát, Dalma és Anna Jaspert és Csubit, Laci Oreot, Dorottya Csipeszt, Bogi Öcsit, Helga Komancsot vitte. Nagyjából 1-1,5 órát sétáltunk Mányban, a kutyusok pedig borzasztóan élvezték a lehetőséget, hogy futunk és játszunk velük. Mivel az idő nagyon meleg lett délre, ezért akkor találkozott a csapat a menhelyen újra, és jött a maradék kutyusok simogatása. Közben az önkéntesekkel és egymással is beszélgettünk egy jót, és teleszívtuk magunkat az állatoktól kapott boldogsághormonokkal. A szombati közös délelőtt hangulatáról a képek jobban mesélnek.

Köszönjük az IDBC vezetőségének és Hegedűs Flóra HR Business partnernek a lehetőséget, hogy megszervezhettük ezt a csodálatos adománygyűjtést és külön köszönet minden kollégának, aki csatlakozott és adományaival támogatta az Eszkuláp Állatvédő Egyesületet.”

Szerző: Somlyai Míra
Sourcer
somylai.mira@idbc.hu

 

Ha érdekel, mennyi érdekes programban veszünk még részt, látogass el CSR oldalunkra, valamint folyamatosan követheted a social media felületeinken az egyes akciók sikeres lebonyolítását:

Facebook, IDBC | Linkedin, IDBC | Instagram, idbc.creativesolutions